Menu

'Diri Saya ^_^'

My photo
♥Aku tak sempurna. Kau pun tak sempurna. Ketidaksempurnaanmu menjadi pelengkap ketidaksempurnaanku, hingga kita akan sempurna, meskipun hanya bagi kita berdua. Biarlah Allah yang Maha sempurna, yang berhak menilai kesempurnaan kita...♥

~“Nota Pendidikan Al-Quran dan As-Sunnah (Tingkatan 4)”~

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

    Alhamdulillah, Tahniah! berjaya menerbitkan buku ini. Semoga ia dapat membantu adik-adik yang mengikuti Subjek ini, dan insan lain juga.. inshaAllah.

Buku ini mempunyai KELEBIHAN-KELEBIHANNYA yang TERSENDIRI.

KELEBIHAN-KELEBIHAN BUKU INI:

1. Maklumat ditulis BERPANDUKAN SKEMA JAWAPAN SPM. Hal ini bermaksud semua “points” yang ditulis bernilai 2 markah dan sesuai digunakan bagi menjawab soalan yang memerlukan para pelajar untuk memberi penerangan.
2. Setiap MAKLUMAT dalam buku teks PQS tingkatan 4 yang KURANG TEPAT atau tidak lengkap, TELAH DIPERBAIKI atau ditambah dalam buku nota ini.
Perbandingan (Terangkan sebab larangan bermegah dengan keturunan):

Nota Ringkas PQS (Tingkatan 4)

  • Keturunan tidak menjamin kelebihan di sisi Allah kerana hanya ketaqwaan yang menjadi ukuran.Kejadian manusia berasal daripada keturunan yang sama iaitu nabi Adam kerana baginda ialah manusia pertama di dunia.
  • Bermegah dengan keturunan ialah sifat yang dibenci oleh Allah kerana sifat ini adalah salah satu daripada fahaman masyarakat jahiliah yang bertentangan dengan ajaran Islam.
(m/s 21)

Buku Teks PQS (Tingakatan 4)



  • Keturunan tidak menjamin kelebihan seseorang di sisi Allah.
  • Kejadian manusia daripada keturunan yang sama iaitu Adam.
  • Bermegah dengan keturunan adalah ciri-ciri yang dibenci oleh Allah.

(m/s 75-76)

3. Tulisan BAHASA ARAB yang SUKAR untuk DITULIS dengan ejaan RUMIDIKEKALKAN danTANDA BARIS bagi perkataan tersebut juga DISERTAKAN  bagi memudahkan para pelajar untuk membaca dan menulis perkataan tersebut.



4. Maklumat dipersembahkan dalam DUA “COLUMNS” bagi setiap muka surat dengan menggunakan bentuk “Landscape”. TUJUANNYA:


  • Maklumat MUDAH DIBACA kerana para pelajar boleh mengulang kaji 4 muka surat tanpa perlu membuka muka surat yang seterusnya.


  • Membantu para pelajar untukMEMBACA LEBIH BANYAK MAKLUMAT kerana para pelajar akan dapat membaca maklumat yang sebenarnya ditulis dalam 2 muka surat, hanya dalam satu muka surat sahaja.
5. Fakta-fakta dan huraian yang penting ditulis dalam bentuk JADUAL dan “POINTS” agar maklumat yang disampaikan walaupun padat tetapi tetap kemas, tersusun dan mudah dibaca.


6. Beberapa formula menggunakan KAEDAH AKRONIM mengenai maklumat-maklumat yang berkaitan dengan subjek PQS disertakan agar para pelajar dapat mengingat maklumat tersebut dengan lebih mudah dan cepat.


7. GLOSARI juga disediakan bagi memudahkan para pelajar mengetahui maksud istilah-istilah yang tertentu.


8. Penulisan maklumat beserta CONTOH SOALAN SPM. Pada MAKLUMAT yang TERTENTU dinyatakan TAHUN MAKLUMAT tersebut KELUAR dalam SPM.
9. Buku ini telah DISEMAK oleh GURU CEMERLANG PQS iaitu:
10. Harga yang ditawarkan ialah HARGA MAMPU MILIK iaitu:

RM 22/pcs sahaja (posting) (S/M) dan 

RM24/pcs sahaja (sabah/sarawak)

Sebarang PERTANYAAN atau PEMBELIAN, boleh hubungi saya di talian 012-8856224 ″.

17 'ulasan':

KeTika CinTa BerTasbiH said...

salam,de lg x buku rujukan ni?nk order

KeTika CinTa BerTasbiH said...

salam,ada lg ke buku rujukan pqs ni?nk order la.cmne ye

princess said...

wkumsalam.. ada lagi.. boleh dekat number hp yang ada di atas.. =)

KeTika CinTa BerTasbiH said...

blh bg nama?sy nk cntct tp xtau nk pnggl pe..huhu..syukron.da tlmbt plk,sy nk order utk next year spm 2014.insha Allah

Azira Khairudin said...

Maaf ganggu, jom join GA ni :) 1K Giveaway By Cik Arnab Terima kasih ^^

princess said...

@ketika cinta bertasbih : nurilla 0193553224 =)untuk order.. boleh sms/wassap... inshaAllah masih ada lagi...

@azira : inshaAllah.. =)

Nadrah Raihah said...

Salam, say ada hantar message pada no phone tu. Harap cepat balas :)

Anonymous said...

Nota untuk pendidkan al-qur'an dan as-sunnah f5 ade tak? Kalau ada,bertuah saya. :D

princess said...

@nadrah : wkumsalam.. rasa sis dah dpt msg..inshaAllah hari ini pos buku yer =)

@anon : untuk tngkatan 5 tiada lagi.. =) maaf ya adk..

Anonymous said...

salam..
saya nk order buku ni..
ada lagi x??

Syazwani said...

Salam
Buku nie ade lg x ?

Syazwani said...

Salam
Buku nie Ada lg x?

princess said...

Salam syazwani.. Ada lagi..

Kepada yg berminat boleh terus SMS/wasap ke 0193553224 untuk maklumat lebih lanjut.. =)

princess said...

Salam syazwani.. Ada lagi..

Kepada yg berminat boleh terus SMS/wasap ke 0193553224 untuk maklumat lebih lanjut.. =)

afni said...

assalam..ad lgi x buku ni??

night fury said...

salam sis,buku nota ni ade lg x?

Anonymous said...

salam, buku pqs form 5 pnyer ade x?

'Sahabat'

♥ Popular Post ^_^ ♥

 
'Ketenangan' Copyright © 2013 Design by nurilla Official Love Diaries