Menu

'Diri Saya ^_^'

My photo
♥Aku tak sempurna. Kau pun tak sempurna. Ketidaksempurnaanmu menjadi pelengkap ketidaksempurnaanku, hingga kita akan sempurna, meskipun hanya bagi kita berdua. Biarlah Allah yang Maha sempurna, yang berhak menilai kesempurnaan kita...♥

'Ukhwah di Bukit Cherakah ^_^'

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Alhamdulillah,pada 13 Disember..saya dapat berjumpa lagi dengan sahabat tersayang dari iLuvislam.. Pada awalnya saya tidak dapat turut serta jika ia dibuat pada hari jumaat.. tapi Kak Niza dan 'kekanak ribena' di rumahnya telah menukar tarikh lain..^_^

saya tiba lewat di Bukit Cherakah,atas sebab tidak dapat dielakkan pada pagi tersebut.. ingat memang tidak mahu pergi dah sebab tak larat.. tapi kuatkan hati sebab nak jumpa mereka semua..pagi2 lagi kak niza dan ina dah call n msg.. maaf ye kak niza sbb hp ila tu bateri habis (lupa cas malamnye).. trima kasih sbb call n msg ila ye.. kak niza dan ina...

tiba di Bukit Cherakah,semua sedang bersarapan..makan makanan yang dibawa dan di masak oleh orang yang 'istimewa'..selesai makan kami pun bergerak untuk menuju ke tempat yang dihajati.. ingat hendak sewa basikal..atas sebab terlalu ramai orang sedang menunggu kami pun memutuskan untuk berjalan kaki sahaja.. dapat menyihatkan badan dan menguatkan kaki..hihi^_^, tapi ada dua orang budak kecik yang nak juga naik basikal dan sanggup menuggu untuk menyewa basikal tersebut..(jangan marah ye 2 org dak kecik...)


sebelum bergerak menuju destinasi selepas sarapan

tempat pertama yang kami berhenti ialah melihat tak banyak sangat haiwan yang ada..tapi menarik...lagi2 bila ada yang suka mengejar burung merak..kesian kat burung tu,nak makan pun tak selesa...hihi..siapakah yang berkejaran dengan burung tersebut?..teka cepat...^_^)


ini bukanlah haiwan yang dikejar oleh orang tu..^_^

sambil berjalan menuju ke rumah 4 musim sempat melalui titi gantung..boleh lak ada yang menggoyangkan titi tersebut..nasib kat bawah bukan sungai..kalo jatuh dah susah kan..sape nak jawab nanti?..Dah tentu Kak Niza juga kena ...betul tak Kak?hihi...


titi/jambatan gantung..kat bawah tak ada air pun.

selepas beberapa minit berjalan menghirup udara segar.. kami sampai di kawasan rumah 4 musim.. menariknya kerana sekarang adalah musim 'winter'.. belum ada rezeki nak merasa salji sebenar.. dapat yang buatan ini pun jadilah buat kami..^_^... dekat dalam tu boleh tahan sejuk.. laluan nye pun licin sebab berwap... sempat bergambar di dalam kawasan tersebut.. tapi tak boleh lama2..sbb ramai lagi pengunjung nak masuk pula.. jadi terpaksa keluar...


di hadapan rumah 4 musim^_^

selepas keluar kami berehat seketika sambil menjamu selera makanan yang ada.. sementara menuggu bus yang disediakan lalu.. sbb semua tak larat nak jalan balik..hihi.. sambil menuggu bus ingin mengadakan sedikit usrah dan perkongsian.. tetapi apabila baru hendak mula.. bus sampai.. terpaksa tunda usrah sehingga sampai ke bawah.. nanti kena tinggal bus nak turun balik..^_^

dan terima kasih untuk adik tersayang yang menjadi 'camera man' tak bertauliah... gambar kat atas semua dia tolong ambil...^_^


adik yang last...

sampai sahaja di destinasi terakhir.. kami berkumpul di tempat sewaktu pagi tadi..
tapi saya terpaksa meminta untuk pulang awal, kerana ada hal yang pelu diselesaikan..
mohon maaf ye sahabat semua..tidak dapat memberi perkongsian bersama..

ukhwah yang indah...sayang kamu selalu...pada yang tidak dapat hadir..nanti kita jumpa lagi yer di lain masa..insya-allah jika dipanjangkan umur kita...

wallahua'lam...

p/s: Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..jangan ambil gambar nie tanpa kebenaran,...saya tak izinkan..^_^, di tuju kepada insan yang suka mengambil tanpa kebenaran... kamu tahu siapa kamu...

wallahua'lam

9 'ulasan':

MohdTaufiq said...

wow best mesti relax & tenang, pasti lepas ni tension sume hilang, then baru senang nak start belajar atau mcm saya ni, buat research some time need to have vacation like this ..., ohh serabutnye kepala nie ...

princess said...

to Mohd Taufiq :

alhamdulillah..melihat keindahan ciptaan Allah s.w.t....
amat menenagkan...

banyak cara kita boleh mencari ketenangan..^_^

wallahua'lam...

syafiqiqbal said...

Pasti belum pernah trek ke terowong jepun, pas tu ke Empangan Air Kuning, melalui denai empangan menelusuri anak sungai dan air terjun kecil, menuju ke Empangan Sg Baru-Pertengahan Taman Pertanian Bukit Cerakah, Kemudian boleh teruskan trek ke hujung
Taman Pertanian atau kembali ke Empangan Air Kuning melalui Bukit Sapu Tangan atau hanya kelilingi Bukit Sapu Tangan..Sekiranya ke Bukit Sapu Tangan pasti ketemu kubu peninggalan Komunis...Dan pasti turun dari bukit kan melalui obstacle...dan kembali ke Empangan Air Kuning...Trek yang mencabar dan menguji stamina individu...Jika tidak bersedia pasti ada yang sesat...Semasa treking pasti ketemu pelbagai jejak...bagi mereka yang betul2 menghayatinya pastikn terasa betapa syukurnya akan kehidupan ini...

Bermalam di Camar Rimba cukup menenangkn, pasti kan mengambilkn semangat diri yg hilang...Bermalam di perkampungan chalet rumah neger2 di Malaysia pasti dapat merasai pelbagai suasana rumah berkeluarga...

Bagi mereka yang bertuah, pasti kan dapat melihat sebuah kota lama, yg menyimpan pelbagai cerita yg belum terkupas..=)

Antara pemandangan yang indah lg menenangkn, pemandangan dari Camar Rimba ke arah luar pasti kn dapat lihat Masjid Negeri seperti diframekn ngn keindahan Taman Pertanian....

InsyaAllah, kan ku kembali ke sana bila2 diizini...

Paling tidak kan ku bwa mana2 pelajar sekolah menikmati keindahannya yg baru sebhgn kecil dr Maha Luas...

Maaf atas coretan yg panjang...

Wassalam....

Indahnya ukhwah yang terjalin umpama indahnya alam yg dihiasi Yang Maha Esa....

mizaranun said...

Salam..
Waa seronoknya p jenjalan kt atas bukit lg..hihi
Ehmm dlm bebanyak yg comey2 tu mana satu 'anak murid comey' ek??

coMot yG naKal... said...

salam k'Ila.. waaa! cam epi jek.. ekeke.. gtau kt k'Af, gelangnya sama ngan gelang saya... ehe~ akk nye handsock pon sme cam yg sye.. huh~ Indah Ukhuwah kerana Iman dan Kasih Sayang.. masyaAllah.. subhanAllah.. akk ad di melaka o kt umah..??

princess said...

to syafiqiqbal:

wahh..menarik...^_^
tapi nak buat macam mane..kami mane tahu sngt jalan dalam tu..
nanti ada lak yang sesat tak jumpa jalan plak..

insya-allah..jika pnjg umur ..
mgkn akn pergi lagi..
di musim lain plak...



to mizaranun:

cikgu...kat atas tu semua anak murid cikgu..^_^
yang mana satu?



to comot yang nakal:

salam dik syg...kamu apa kbr?
yer ke sama...mestilah..
ada jual kat kedai kan..hihi..
insya-allah nanti akak sampaikan dkt kak Af yer...

akak ada di melaka skng..^_^

comoT yG nakaL said...

alhamdulillah kak.. Akk sihat?? huhu.. akk ad kt melaka ke..?? ingtkn ad kt selangor.. 21-24 dis ni sye g selangor.. ad camp international pny.. huhu.. gmbr adik akk tu.. sy igtkn rusa betul2.. rupe2nye patung je.. huhu.. mcm real je..

princess said...

to comot nakal:

akak alhamdulillah...
yupz di melaka..tp hjung mggu balik selngor.....
camp nanti buat kat mane?

hehe..patung je dik...
bukan btul...kalo btul..
sure dia da dtg dekat dgn adk akak..^_^

coMot yG naKal... said...

ooo.. setiap ujung minggu ke akk blik selangor..?? camp 6t wat kat ulu yam woods, batangkali.. yerlah kot.. xigt.. hehe...

adik akk yg bongsu ke..?? umo bpe? mcm drjh 5 je.. hEe~

'Sahabat'

♥ Popular Post ^_^ ♥

 
'Ketenangan' Copyright © 2013 Design by nurilla Official Love Diaries