Menu

'Diri Saya ^_^'

My photo
♥Aku tak sempurna. Kau pun tak sempurna. Ketidaksempurnaanmu menjadi pelengkap ketidaksempurnaanku, hingga kita akan sempurna, meskipun hanya bagi kita berdua. Biarlah Allah yang Maha sempurna, yang berhak menilai kesempurnaan kita...♥

~ Homemade Pizza Roti =p ~

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Akhir-akhir nie, terasa 'Rajin' nak main masak-masak..hee =D. walaupun just simple punya makanan.. Tapi bile makan saya rasa puas hati.. ^__^ 

Malam tadi terasa nak makan pizza.. oleh disebabkan kat rumah ada Roti, jadi semasa kat ofis dok 'google' resepi nak buat pizza roti guna roti gardiner.. dan akhirnya telah jumpa resepi yang sangat mudah dan simple untuk buat... Balik dari kerja terus ke 'giant' mencari bahan yang tak ada kat rumah... 

ini resepi nak buat Pizza roti tak ada sayur.. =p , sape yang suka sayur.. boleh lah tambah pape yang nak.... ^_^

siap dibakar dan sekejap jer habis...hee.. nie yang tak ada cheese... tapi sedap !! =)

Bahan-bahan :

-Roti Gardenia (ikut nak guna berapa keping)
-Sos Cili
-Sos Tomato
-Sos Lada Hitam
-Keju Chesdale
-Sosej atau Frankurter
-Daging Burger (dikisar / dihancurkan)



First, asingkan bahan-bahan tadi.. Roti tak semestinya guna Gardenia, jenama lain pun boleh yer.. =) . Lepas tu potong sosej bulat-bulat dan daging burger tu boleh hancurkan atau kisar.. ikut mana senang..

Lepas itu, goreng daging burger dan sosej, tapi secara berasingan yer.. Goreng bagi garing lagi sedap.. tapi jangan hangit yer.. Guna minyak sikit jer.. nanti kalau banyak takut meresap dalam roti..



Siap goreng, daging burger tu boleh gaulkan dengan sos lada hitam dan sos cili.. ikut nak letak banyak mana.. siapa suka pedas boleh letak banyak2...


daging burger yang dah digaul dengan sos lada hitam + sos cili

Dah selesai gaul, boleh sapu sos tomato atas roti tadi.. sapu tak perlu banyak.. letak nipis jer okeh.. selalu pizza dia akan ada letak tomato..=) jadi kita letak lah juga yer...

Bila siap letak sos, boleh lah bubuh daging burger tadi.. nie pun terpulang nak letak banyak mana.. letak secukupnya.. hehe.. lepas tu, boleh susun cantik-cantik sosej yang dah dipotong bulat2 tadi... nie pun terpulang lah nak letak banyak mane..sikit pun boleh...

Kemudian baru letak cheese...lebih elok letak sekeping nak bagi dia cair dan melekat kat atas roti tu.. Tapi saya tak letak pon cheese semalam.. lepas nie buat kena letak.. baru lagi sedap..>_< tapi yang semalam pon buat alhamdulillah.. sangat sedap!! puas hati makan... hehe

dan Last sekali, boleh lah Bakar.. hehe.. masuk kan dalam oven yer.. tapi panaskan dulu oven.. Jadi bakar tak perlu lama sangat... sebab bahan2 tadi semua kita dah goreng.. agak2 tengok cheese tu dah cair dan roti dah garing.. boleh lah angkat... 

daaannnn siap untuk di makan.... weeee.... Lepas nie nak buat makanan lain pula...^_^


2 'ulasan':

Nana Liena said...

pizza roti mmg sedap..yummy..hehe

Ain Dzaya said...

senangnya! mesti berpuas hati kann..even simple je...

'Sahabat'

♥ Popular Post ^_^ ♥

 
'Ketenangan' Copyright © 2013 Design by nurilla Official Love Diaries